Renseguide

Renseguide

Sådan renser du dit fadølsanlæg

Obs: Se video af rens samt download af renseguide og rensekalender nederst på siden 

  • Hvorfor skal du overhovedet rense dit fadølsanlæg? 

Over tid ophobes der biofilm af bakterier og andre mikroorganismer i dine slanger, haner og køler. Dette medfører smøragtige smagsstoffer kaldet diacetyl eller eddikkesyre-lignende sure smagspræparater samt uklar øl med synlige flager eller ”bussemænd” i glasset. Derfor er rens en nødvendighed for at du kan servere rene drikkevarer for dine gæster. Det udgør ikke en direkte sundhedsrisiko og fødevarestyrelsen fører ingen kontrol af fadølsrens. Men dit øl smager meget bedre og du sælger derfor også flere øl.

  • Sådan forbereder du dig til at rense

Læs hele vejledningen før du begynder.

Sikkerheden kommer først. Rensevæske er ætsende overfor organiske organismer. Beskyt derfor både hud og øjne med handsker og beskyttelsesbriller. Er du arbejdsgiver har du et særligt ansvar for at sikre dit personale med værnemidler, førstehjælpskasse og øjneskyl. Brug kun rensevæske til rengøring af fadølsanlæg, ingen andre rengøringsmidler må anvendes. Læs brugervejledningen på rensevæsken før du starter. Rensevæske kan blege dit tøj og give uoprettelige pletter.

Du skal bruge følgende:

  1. Beskyttelsesbriller
  2. Rengørings- eller latexhandsker
  3. Rensevæske
  4. Rensedunk
  5. Spand / dunk

Påfør beskyttelsesbriller og handsker før du åbner rensevæsken.

  • Hvordan renser jeg mit fadølsanlæg?

1. Start med at afmåle ca. 3% rensevæske til mængden af vand. Fylder du en rensedunk helt op på 5 liter, så skal der være 0,15 liter rensevæske blandet i. Hæld rensevæsken ned i rensedunken først, herefter koldt vand.

 

2. Afmontér fadkoblingen fra din fustage og sæt den på din rensedunk. Sørg for at den sidder korrekt. Du vil kunne høre at den nu får tryk på fra din Co2/kulsyre-, nitrogenflaske eller luft hvis du bruger en kompressor (blå pile). Du skal bruge koldt vand når du renser. Selvom det kan virke fristende at bruge varmt vand, så vil kloret i rensevæsken fordampe op i toppen af rensedunken og din rensevæskes virkning vil blive nedsat. 

3. Nu sætter du en spand under din tappehane og hiver i hanen indtil der kommer rensevæske ud. Først kan rensevæsken være grøn, blå eller brun. Dette skyldes urenheder og forkert Ph-værdi. Bliv ved med at trække i hanen indtil rensevæsken bliver lyserød/lilla.

3A. Ekstra tip: Hvis du har en tappehane med hastighedsregulator på hanen, se billedet nedenfor (orange pil). Denne har et lille hul (rød pil) til luft, så dit øl løber bedre ud af hanen. Sørg for at have et viskestykke liggende henover hanen så det ikke sprøjter ud på dig eller andre steder end ned i spanden når du udfører rens af hanen. Hanen kan renses ved at holde en finger mellem viskestykket og udløbet af hanen og hive håndtaget frem og tilbage. Indstil hastigheden på siden af hanen for at finde det rigtige tryk som der bliver presset ud med. Nu vil der blive presset rensevæske ud gennem den lille hul og fronten af hanen. Hullet sørger for at dit øl har et godt flow og der kan gemme sig "bussemænd" her.

4. Nu lader du rensevæsken stå i ca. 20 minutter. Lad ikke rensevæsken stå i mere end 1 time, da væsken vil kunne lave uoprettelige skader på dine slanger, fittings osv. efter flere timer. Du kan med fordel hive kortvarigt i hanen hvert 5. minut. 

4B. Har du flere haner, så foretager du samme ovenstående procedure på de andre haner nu. Vær opmærksom på, at din rensedunk nu har tryk på. Det kan derfor give et "pop" når du tager fadkoblingen af og sprøjte op med rensevæske op fra rensedunkens top. Du skal derfor løfte håndtaget op på din fadkobling, uden at du drejer den af rensedunken. Nu hiver du i udlufteren (sort pil) på rensedunken for at tage trykket af dunken. Nu kan du tage din fadkobling helt af.

Vær opmærksom på at, når rensedunken er tom og du hiver i hanen, så vil det sprutte og muligvis sprøjte op fra din spand. Hav derfor en et viskestykke til at ligge over hane og spand for at forhindre sprøjt.

5. Du skal skylle dine linjer efter med rent vand. Det anbefales at have 1 rensedunk til rensevæske og 1 rensedunk til rent vand for at sikre at du ikke har dråber af rensevæske sidden i linjer og på tappehanen efter rens er udført. Du kan også skylle dine rensedunk ren med vand og efterfølgende fylde den med koldt vand. Sørg altid for at rense din rensedunk efterfølgende med rent vand, ellers vil rensevæsken ætse din rensedunk til gennemtæring over tid.

Skyld med rigeligt vand og lad bare hanen sprutte når rensedunken er tom. Dette vil hive ekstra godt i de sidste "bussemænd" der måtte sidde tilbage. Kommer der mange flager ud til sidst, så gentages renseproceduren.

Har du fulgt vores ekstra tip (punkt 3B), så husk at foretage rens af hanen med vand på samme måde, ellers kan du efterlade rensevæske i hanen som kan ryge i glasset med din næste servering.

6. Nu har du renset dit fadølsanlæg. Hvis du føler dig sikker på din rengøring, så kan du jo passende smage efter om alt er som det skal være ;) 

Får du rensevæske i mund, øjne eller på huden så skyl efter med meget vand. Hvis du mærker irritation så opsøg læge omgående. Tag et billede af etiketten af indholdet på rensevæsken på din mobil og fremvis det til lægen.

Se video af komplet renseguide på vores Youtube-kanal "freetapTV" her

Lad altid dit anlæg stå med øl i slangerne, hvis det ikke er i brug. Og rens anlægget inden du tager det i brug.

Er dit anlæg i brug anbefaler vi du renser det efter 3-5 uger.

Download renseguide og rensekalender her

 

Forrige artikel Kulsyre (Co2) eller luftkompressor?
Næste artikel Co2 regulator: Sådan bruger du og læser din regulator korrekt